2017. sze 22.

A TUDOMÁNY ELBUKOTT A HOMEOPÁTIÁVAL SZEMBEN

írta: Radványi Noémi
A TUDOMÁNY ELBUKOTT A HOMEOPÁTIÁVAL SZEMBEN

...vagy legalábbis még vesztésre áll

 

50039285_s.jpg

A tudomány máig megszerzett minden tudását összeadta, mégsem tudja megmagyarázni, hogy hogyan működik a homeopátia. Ha ez egy kitalálós társasjáték lenne, akkor azt mondhatnánk, hogy a tudomány eddig vesztésre áll, de persze valójában nem, csak bizonyos képviselői viselkednek úgy, mintha...

Mert mit tesz ilyenkor néhány (és nem minden!) szószólója, amikor nem tud valamit tudományosan megmagyarázni? Elkezdi tagadni azt, amit a tapasztalat bizonyít. A homeopátiát hatástalannak, hülyeségnek, átverésnek, megtévesztésnek állítja be. Mindezt a tudomány szent égisze alatt. Annyira védekezik, hogy inkább módszertanilag hibás kutatásokra hivatkozik és becsukja a szemét a megtapasztalás előtt.

Ma a tudomány mindentudó.

De vajon a tudomány tényleg mindentudó?

A világ megismerése két féle módon lehetséges:

  1. Az egyik - ez a legősibb módszer – a megtapasztalás. Kipróbálok valamit és megtapasztalom, hogy annak milyen hatása, eredménye van. Ilyenkor a tudományosság még sehol nincs. De a világ megértésébe később segítségül hívhatom. Tudományosan leírhatom, megmagyarázhatom, megérthetem, hogy az amit megtapasztaltam, az tudományos elvek alapján hogyan működik. Tehát ennél a módszernél előbb van a tapasztalás és utána jön a tudomány, ami a megtapasztaltat utólag megpróbálja megérteni, leírni, bebizonyítani. Néha ez azonnal megy, néha meg hosszú évek telnek el, mire a tudomány oda jut a fejlődésében, hogy tudományosan is értelmezni tudja a tapasztalatot.
  2. A másik módszer esetén a sorrend épp fordított. Először jön a tudomány, utána a tapasztalás. Ez olyan esetekben van, amikor a kutatók egy-egy kidolgozott modellből következtetnek olyan dolgok létezésére, amelyet korábban még nem tapasztaltak, de feltételezik a létezését, elkezdik keresni és végül felfedeznek valamit. Ezáltal ismertünk meg a világban számtalan új dolgot. Hála nekik érte!

A homeopátiás gyógymódot a megtapasztalás (1-es módszer) útján ismerte meg az emberiség. A tudomány megpróbálta bebizonyítani a működési elvét, de ez idáig csak arra jutott, hogy megállapította, hogy sem a fizika, sem a kémia jelenlegi módszereivel nem tudja ezt bebizonyítani.

Ez eddig rendben van. De akkor továbbra is ott a nyitott kérdés. Mitől működik?

Ma is sok tudós dolgozik azon, hogy tudományosan is bizonyítható legyen a homeopátia hatásmechanizmusa.

Míg egyesek a kutatásokon fáradoznak, addig mások meg csak harsognak, tiltakoznak, ítélkeznek, negatív kampányokat gyártanak – szintén a tudomány égisze alatt -, mert nem fér bele a gondolkozásukba, hogy valami működhet attól, hogy a tudomány még nem tudja bebizonyítani.  

A történelem sokszor megismétli önmagát. Azokban az esetekben, amikor a tudomány még nem tart(ott) ott, hogy bebizonyítson tapasztalati úton megismert dolgokat, akkor néhány képviselője hajlamos (volt) arra, hogy inkább megtagadja, hülyeségnek minősítse a tapasztalati úton megismert tényeket és „boszorkányüldözést” folytasson a tapasztalati tudományok képviselői ellen. Ezt számtalanszor megtörtént már a történelemben. Gondoljunk csak Galileire, milyen meghurcoltatásban volt része csak azért, mert elkezdte használni a távcsövet és leírta a TAPASZTALTAIT(!), amit a két szemével látott.  Miért hurcolták meg, miközben csak a tapasztalatairól beszélt? Azért, mert amit megfigyelt, az ellentétes volt a kor uralkodó nézetével, a geocentrikus világképpel. A geocentrikus világképről ma már tudjuk, hogy téves világkép volt, de akkor az emberek abban a meggyőződésben voltak, hogy a Föld a világmindenség központja és minden körülötte kering.  Galileit, az olasz tudóst kinevették, megvetették azok, akik nem voltak elég nyitottak az újra. Pedig-pedig ma már látjuk, hogy Galilei volt az okos, a bölcs, aki a tapasztalatainak hitt. Vagy gondoljunk Darwinra, aki szintén a megfigyelései és tapasztalatai alapján megalkotta az evolúcióelméletét. Az elméletei miatt szintén Tudományos társaságok, püspökök szálltak vele szembe. Akkor forradalminak számítottak a nézetei, mert szemben állt a kor nézeteivel. Akkor még nem létezett a genetika. A tudomány később zárkózott fel és ismerte el elméletét. Akit előtte üldöztek, kinevettek, azt utána Piedesztálra emelték.

Most ugyanez történik a homeopátiával is. Néhányan a tudomány szent papjainak képzelik magukat és ugyanazt a „boszorkányüldözést” csinálják, mint anno tették Galileivel vagy Darwinnal. És miért üldözik a homeopátiát? Mert hatásos, gyors gyógyulást hoz és nincsenek káros mellékhatások.

A világban egyetlen biztos dolog van: a változás. Nap, mint nap új dolgokat fedezünk fel, napról napra egyre több dolgot ismerünk meg, alakulnak, változnak a helyzetek, fejlődünk, ezért nem érdemes dogmák mellett legyökerezni. Az információ dömpingben pedig, csak az tud középen maradni és elfogulatlan véleményt alkotni, aki nyitott marad a változásra, a kipróbálásra.

HAJRÁ TUDOMÁNY!

HAJRÁ, HAJRÁ KUTATÓK!

MIELŐBB JÖJJÖN EL A NAP, AMIKOR A HOMEOPÁTIA MŰKÖDÉSÉT TUDOMÁNYOSAN IS BEBIZONYÍTJÁK!

TIPP:

  • Mielőtt véleményt alkotsz, legyen saját tapasztalatod! Légy nyitott az újra és próbáld ki azt!
  • Hidd el, amit tapasztalsz!
  • Kezeld fenntartásokkal a tudományos kutatásokról szóró írásokat és a tudomány nevében szónoklókat! Kételkedj, mert lehet, hogy csak a tudomány hangosan harsogó, hamis papjai próbálnak saját érdeküktől vezérelten valótlan tézisek mellé állítani.

Sikeres kezelés érdekében fordulj képzett klasszikus homeopatához!

Bővebb információ: homeonoemi@gmail.com

 Kép copyright:  anawat / 123RF Stock fotó 

Szólj hozzá

orvos homeopátia valódi gyógyulás tapasztalati tudomány